De biologische landbouw heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Niet voor niets een van de thema's is van de Biokennisweek 2024! Volg verschillende workshops en online webinars over innovatie & kwaliteitsontwikkeling. Leer meer over uiteenlopende onderwerpen: van veldrobots tot robuuste aardappelrassen…. En van ketenontwikkeling in eiwitteelt, tot ‘next generations’ in de sierteelt, agroforestry en strokenteelt. Kijk ook mee wie de gelukkige winnaar wordt van de Ekoland Innovatieprijs 2024!
Wat moet je doen om biologisch te worden? Volg diverse webinars voor omschakelaars vanuit huis - en kom naar live workshops over omschakeling en opvolging op de Biobeurs. Leer meer over wetgeving, stel je bedrijfsvragen aan SKAL biocontrole en praat mee met andere omschakelende of omgeschakelde boeren, telers en tuinders. Ook voor bedrijfsopvolgers of stoppende boeren: wat komt daar bij kijken? Het thema ‘omschakelen & opvolgen’ komt ruimschoots aan bod deze Biokennisweek.
Biologisch staat nooit stil; we moeten meebewegen met een snel veranderende samenleving. Welke actuele uitdagingen en vraagstukken kent de biologische sector, en welke ontwikkelingen zien we plaatsvinden? Van de kansen die CSA’s en coöperatievormen bieden, tot het vieren van 100 jaar biodynamisch én ons antwoord op moderne stromingen als ‘regeneratief’. Biologisch staat nooit stil. Praat mee, en geef actief vorm aan de ‘next steps’ voor biologisch.
Marktgroei: waar liggen de kansen voor biologisch? Hoe kunnen we vraag en aanbod meer met elkaar in balans brengen, en hoe kunnen we leren van succesvolle (bio) startups? Wie is nou precies de biologische consument? Tijdens diverse live workshops en online webinars in de Biokennisweek gaan we dieper in op het thema 'marktgroei'. Hoe verleiden we ‘next generation’ consumenten tot (meer) bio? Welke stappen worden er momenteel in de retail gezet? Ontdek hoe nudging werkt, en welke nationale, provinciale en regionale ontwikkelingen het marktaandeel biologisch laten groeien… Praat mee!
Waar kan biologische teelt en consumptie het verschil maken als het gaat om klimaat en gezondheid? Hoe maken we de stappen die biologisch al zet op het gebied van klimaat zichtbaar, en welke stappen ten gunste van het klimaat kun jij op jouw bedrijf of met jouw product nog zetten? Wat is de relatie tussen een gezond microbioom, en onze eigen gezondheid? Van groenbemester tot plantaardige eiwitteelt, en van de stikstofdiscussie tot koolstofvastlegging… onze sector heeft een grote plus als het gaat om klimaat. Hoe kan biologisch deze pluspunten maximaal verwaarden?
Welke regels gelden er allemaal bij omschakeling? Hoe werkt een inspectie van SKAL? Hoe pakt het nieuwe GLB uit voor jou? Wat gebeurt er op EU niveau dat voor jou en jouw biologische bedrijf van belang is? Aan welke regels moet je je houden als je een bio-product in de markt wil zetten? Er zijn diverse workshops en online webinars in dit thema, onder andere gegeven door SKAL Biocontrole. Deze Biokennisweek kun je je uitstekend laten gidsen door (al dan niet vernieuwde) wetgeving op het gebied van biologisch. Laat je informeren en stel jouw vragen!