Programma coördinator, Suzanne Vrinte: Hoe het organiseren van 100+ workshops, mijn blik op bio verandert…
Toen ik ruim een jaar geleden bij Bionext begonnen, viel ik met mijn neus in de boter – of liever gezegd: zat ik al gauw tot over mijn oren in het werk. De Biokennisweek kwam eraan, het was toen begin november. Een fikse achtbaan, kort samengevat. ‘n Soort duizelingwekkende rit door ‘bioland’, dat ik al kende van mijn jaren in biospeciaalzaken en op de biologische boerenmarkt, maar nu zag ik de sector in zijn volle omvang. Een jaar later staat de vólgende Biokennisweek voor de deur, en ben ik een jaartje wijzer…
Er zit natuurlijk maanden werk in, zo’n evenement als dit, met duizenden bezoekers. Waar ik vorig jaar vooral data in het systeem verwerkte, een datum hier, een tijdstip daar - ben ik dit jaar als coördinator van het inhoudelijk programma aangesteld. En vanuit Bionext al vanaf de zomer bezig om ruim 100 prikkelende workshops te organiseren! Ik hield al snel een wensenlijstje bij van onderwerpen en mensen waarvan ik vond dat ze niet mochten ontbreken. Gelukkig is heel veel daarvan uiteindelijk in het programma gekomen. Een prachtige dwarsdoorsnede van alles wat er speelt in de biologische sector! Van Bas Bloem tot Piet Adema, en van Alex Datema tot Roy Meijer, Joost van Strien, Ivar van Dorst, Tosca Peschier, Klarien Klingen én, leuk om te zien, een biotuinder van wie ik persoonlijk veel geleerd heb, Luuk Schouten van tuinderij Eyckenstein. En dan nóg zo’n 200 andere sprekers die samen het gesprek over bio aangaan!
Van CSA tot robotica, en van gentech tot regeneratief: iedereen is op zijn eigen eilandje keihard aan het werk, maar samen werken we echt aan de ontwikkeling van biologisch. Ik ben daarom trots op, en blij met mijn collega’s bij Bionext, en in de programmacommissie. Stuk voor stuk mensen met een nétwerk waar je ‘u’ tegen zegt, maar die zelf in de omgang gelukkig heel makkelijk zijn. Dankzij hen leer ik in recordtempo nieuwe mensen kennen: mijn netwerk breidt zich explosief uit.
Ook mooi om de betrokkenheid vanuit EU-collega’s te zien, zoals Thomas Roland (COOP Denmark) foodservicekanjer Kantine Zukunft uit Berlijn en Eric Gall (IFOAM OE) die ons met hun aanwezigheid op de Biobeurs verblijden. Ik zie uit naar vele interessante paneldiscussies en gesprekken!
Hoewel, voor mezelf…? Het enige nadeel van coördinator zijn, dat moet gezegd. Op de beursvloer zelf zal ik weinig tijd hebben om aan te schuiven bij workshops of paneldiscussies, ik moet me beschikbaar houden voor sprekers die vragen hebben aan de sprekersdesk. Maar wel wetende dat soms, achter de deuren van zo’n workshopruimte, al is het voor een klein stukje, de toekomst van biologisch mede bepaald wordt.
Tot slot nog mijn persoonlijke top drie van workshops. Deze mag je niet missen!
- Marco van Es, Iris Flamand en anderen over ‘het microbioom’, de relatie tussen bodem, gewas en menselijke gezondheid;
- Tosca Peschier, Ronald van Marlen en diverse boeren over de verschillen tussen agro-ecologie, regeneratief en biologisch;
- Sprinklr en andere bio sierteeltondernemers, over de ontwikkelingen in deze prachtige groeisector.
Tot ziens op de Biokennisweek! - Suzanne Vrinte, marketing & communicatie Bionext