111. Agroforestry en verdienmodellen: drie cases
De afgelopen jaren ontwikkelde Stichting Weerwoud een rekenmodel ontwikkeld voor agroforestry. Parallel hieraan is op Utopia ook een aanplant gedaan van verschillende agroforestry systemen die als case study dienden, zowel om praktijk ervaring op te doen als om met het rekenmodel aan te rekenen. Hieruit voort vloeiden factsheets die hier een bondige samenvatting van geven.
Tijdens deze webinar presenteren we factsheets voor drie van de verschillende agroforestry systemen. Dat zijn:
1. Hop, graan en kippen. Met deze combinatie sluit je de kringloop zo goed mogelijk. Je afhankelijkheid van externe inputs neemt af.
2. Duindoorn, hazelnoot, walnoot. In deze mix ligt de nadruk op een opeenvolging van nieuwe teelten. Zo bouw je als boer de tijd in om deze teelten en hun afzet goed in de vingers te krijgen.
3. Walnoot, zwarte bes, amandel en theekruiden. Deze teelten kun je langere tijd naast elkaar hebben. Het is een uitgekiende combinatie qua lichtbehoefte.
Het rekenmodel heeft een stevige verankering in de praktijk. Het wordt gevoed door de kennis opgedaan op Utopia Eiland. Op anderhalve hectare zijn daar verschillende systemen met bomen en struiken aangeplant. Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van hoe een boerenbedrijf eruit zou kunnen zien. Op het eigen proefperceel heeft Weerwoud ondervonden hoe teeltcombinaties groeien en werken. De actiegerichte aanpak levert inzicht op hoe keuzes in plantafstanden, groeiwijze, combinaties, beheer en oogsten doorwerken. Ook aan de kant van de afzet is ervaring opgedaan. Veel opties zijn zo al uit te sluiten. Zo is op kleine schaal veel geleerd: de opmaat naar modellen die boeren op grote schaal kunnen uitrollen.
Eline van de Veen - Stichting Weerwoud
Arja Helmig - Stichting Weerwoud
Xavier San Giorgi - Stichting Weerwoud